Всички, които обичат да готвят здравословно, могат да си направят тези домашни бонбони, които са вкусни, но съчетават предимствата на така полезната куркума, суровите ядки и фурми. Напълно подходящи са за началото на пролетта, когато организмът е уморен от зимата и все още е податлив на възпалителни процеси. Освен това тези трюфели не съдържат захар, глутен и яйца, сурови са и са подходящи за диетично хранене.
Куркумата е известна с противовъзпалителния си ефект, благодарение на съдържащия се в нея куркумин. Помага при проблеми с жлъчката, намалява лошия холестерол, подобрява храносмилането, успокоява чревната перисталтика и облекчава артритните проблеми. Има важен антиоксидантен ефект, като се бори със свободните радикали, за които се смята, че предизвикват някои видове ракови образования.
В допълнение ядките и фурмите, съдържат ценни витамини и минерали, от които може да се възползва организма ни.
И най-важното от всичко, рецептата за трюфелите, която ви представяме, обединява всички здравословни ползи в едно вкусно съчетание.
Порции: около 25 броя
Време за приготвяне: 30 минути
Необходими продукти:
200 гр. фурми
1/2 ч.ч. Солей сурови лешници (бадеми или орехи)
6 с.л. сурово какао на прах
3 с.л. зехтин
щипка сол
1 ванилия
1 с.л. настъргана портокалова кора
3 с.л. куркума
натрошени лешници, какао и куркума за украса
Начин на приготвяне:
Фурмите се накисват за няколко часа във вода и след това се почистват от костилките. Лешниците се накисват за 6 часа във вода. След това се отцеждат.
Всички продукти се пасират до хомогенна смес.
Сместа се слага за 10 минути в хладилник, за да стегне и оформянето на бонбоните да стане по-лесно.
Правят се топчета, които се овалват в куркума, какао и натрошени лешници.
Оставят се в хладилник, за да стегнат около 15-20 минути.
Лешниците могат да се заменят с бадеми и орехи. Към сместа може да се добави и кашу.
Можете да закупите любимите ядки и фурми от нашия електронен магазин на www.solei.bg
Comments