Лешниците с уникален хранителен състав и пословична сила
IMG_8346_obr_cut
Лешниците са един от храните, включвани в здравословните диети. Съвсем очаквано, тъй като ядките са наситени с енергия.
Общото им съдържание на мазнини варира от 44% при шам фъстъка до 76% при макадамията. Интересното при лешника е, че композицията на мастните му киселини е с уникално съотношение от 18:1 за олеиновата киселина, която предоставя повече от 99% от съдържанието на ненаситените мастни киселини. Тази киселина спомага за намаляването на лошия холестерол, участва при формирането на защитната обвивка на нервните окончания, предпазва тялото от сърдечно-съдови заболявания и подобрява имунитета.
IMG_8416_obr_cut
Освен това, лешниците са добър източник на растителни протеини, тъй като съставът на аминокиселините им е сравним с този на едно цяло яйце.
Съдържат също голямо количество L-аргинин, който неутрализира свободните радикали, които предизвикват ракови образувания.
Измежду дървесните ядки, те са тези с най-голямо съдържание на витамин Е и фолат. В тях има и манган, цинк, магнезий, желязо, фибри и фитохимикали.
Освен научната част, която ни мотивира да ги включим в менюто си, за настроение ще се обърнем към народните суеверия, гатанки и поговорки…
Според вярванията, ако черупката на лешника е дебела, зимата ще бъде сурова, а ако е тънка, ще бъде мека.
Ето и две кратки гатанки:
Кокалите му отвън, месото му отвътре. (Лешникът)
Една тава пълна с лешници, по средата само един орех. (Небето, звездите и месецът.)
И накрая оставяме поле за размисъл със следната поговорка:
Два лешника на един орех надвиват.
Любимите лешници СОЛЕЙ, можете да закупите от електронния ни магазин на www.solei.bg
packS2_02